DR Congo: burgers vluchten voor terreur

Caritas International België DR Congo: burgers vluchten voor terreur

Duizenden Congolezen vluchten naar Oeganda. / © Caritas International

Duizenden Congolezen vluchten naar Oeganda. / © Caritas International

23/08/2023

De conflicten in de Democratische Republiek Congo zijn sinds eind 2021 weer in intensiteit toegenomen. Delen van Oost-Congo worden geteisterd door geweld en slachtpartijen, en burgers slaan op de vlucht. Velen komen terecht in Oeganda, waar het aantal vragen naar internationale bescherming stijgt. Maar de financiële middelen om de vluchtelingen bij te staan, nemen af. Er heerst veel angst, en de honger neemt toe.

Sinds het eind van de burgeroorlog in 2003 worden sommige Congolese provincies geconfronteerd met terreur en onveiligheid: conflicten tussen gemeenschappen, politieke spanningen en economische problemen spelen hierbij een centrale rol.

“De rebellen drongen ons huis binnen. Ze brachten mijn ouders om het leven. Ik kon me verstoppen onder het bed. De dag nadien vluchtte ik naar Oeganda, waar mijn tante toen al verbleef”, zegt de 17-jarige Angela, die sinds 2017 leeft in een vluchtelingendorp in Kyangwali in Oeganda.

Caritas International België DR Congo: burgers vluchten voor terreur

De rebellen drongen ons huis binnen. Ze brachten mijn ouders om het leven. Ik had me verborgen onder het bed.

Angela (17), Congolese vluchtelinge

Meer dan 100 gewapende groepen maken de DR Congo onveilig, vooral dan in de provincies Noord- en Zuid-Kivu en Ituri, in het oosten van het land. Hun eisen hebben te maken met identitaire, culturele, economische en geografische factoren. De burgerbevolking leeft voortdurend in angst. Het gevaar loert altijd om de hoek.

“We waren voortdurend op de vlucht”, zegt Emmanuelia (37). “We bleven een tijdje in een dorp maar dan doken er weer rebellen op om brand te stichten en mensen neer te steken. En dan moesten we weer op de loop gaan.” Emmanuelia werd weduwe in 2014. “Mijn man werd in brand gestoken in onze tuin. Ik was toen in huis met de kinderen.” Ze kon ontsnappen aan de rebellenaanvallen in Noord-Kivu en kwam in 2015 toe in buurland Oeganda.

Caritas International België DR Congo: burgers vluchten voor terreur

OEGANDA: VREDE MAAR GEEN SERENE SFEER

Emmanuelia is één van de duizenden Congolezen die de grens met Oeganda zijn overgestoken. Het buurland zet zijn deuren open en laat mensen vrij bewegen. Dit verklaart waarom er nergens in Afrika zoveel vluchtelingen verblijven als in Oeganda (1,58 miljoen mensen)1. Vermits het een buurland is, kunnen Congolezen gemakkelijk te voet de grens oversteken. Sommigen gaan met de boot, via het Albertmeer. Toch heerst in Oeganda ongerustheid. Want de vluchtelingen blijven komen en de financiering neemt jaar na jaar af. Er is vooral een gebrek aan voedsel.

Caritas International België DR Congo: burgers vluchten voor terreur

Het vluchtelingendorp Kyangwali beslaat een oppervlakte van zo’n honderd vierkante kilometer. / © Caritas International

 

De meeste gevluchte Congolezen leven in de vluchtelingendorpen Kyangwali en Kyaka II. Ze maken daar bijna 90% van de bevolking uit. Het Caritas-netwerk heeft er plaatselijke organisaties. De dorpen krijgen steun van UNHCR2, maar die organisatie heeft te weinig middelen. Duizenden mensen ontvangen dan ook niet de steun die ze nodig hebben.

Het opvangsysteem is in Oeganda heel anders dan in Europa; de vluchtelingendorpen zijn kleine wereldjes op zich, ingedeeld in districten en zones. De Oegandese overheid is in elk vluchtelingendorp aanwezig en zorgt ervoor dat alles goed draait en de gronden goed worden beheerd. Kyaka II, opgericht in 2005, bestrijkt een oppervlakte van 81,5 vierkante kilometer. Kyangwali, opgericht in de jaren ’60, telt meer dan 130.000 inwoners op een oppervlakte van zowat 100 vierkante kilometer.

 

In Oeganda krijgen vluchtelingen in theorie een lapje grond waar ze een simpel huisje kunnen bouwen en groenten kunnen kweken. Ze hebben ook het recht om in Oeganda te werken, ofwel op akkers van Oegandezen ofwel in een zaakje dat ze zelf oprichten. Maar in de praktijk is er te weinig geld en ook niet genoeg eten. Van het Wereldvoedselprogramma (WFP)3 krijgen de vluchtelingen iedere maand geld of voedselsteun. Maar omdat het WFP te weinig middelen heeft, is de steun aan de vluchtelingen sinds juli 2023 afgenomen. Rechtstreeks gevolg: meer spanningen omdat de mensen honger lijden.

Caritas International België DR Congo: burgers vluchten voor terreur

Degelijk eten of goede gezondheidszorg is er niet. Ik maak me zorgen over de toekomst van mijn kinderen.

Kabaseke (47), Congolese vluchteling.

“Hier leven en vluchteling zijn, is niet gemakkelijk”, vertelt Kabaseke (47). “Er is geen degelijk eten of goede gezondheidszorg. Ik maak me zorgen over de toekomst van mijn kinderen.” Kabaseke had in de Congolese provincie Ituri een flinke boerderij waar hij vee hield. Maar etnische spanningen in zijn streek kostten het leven aan groot deel van zijn familie. Zelf vluchtte hij naar Oeganda. Ooit bezat hij 170 koeien, nu geen enkele meer.

Caritas International is ter plekke actief en ondersteunt de meest kwetsbaren. De lokale teams organiseren opleidingen over landbouwtechnieken, trachten seksueel en gendergebonden geweld te voorkomen en steunen personen of spaargroepen.

HONGER, EEN NIJPEND PROBLEEM

Emmanuelia doet er alles aan om brood op de plank te krijgen: ze kweekt maïs en bonen, producten die ze kan verkopen. Verder doet ze de was voor haar buren en heeft ze een klein zaakje opgericht. Toen Emmanuelia in Oeganda aankwam, bouwde ze een aarden huisje om te wonen en haar winkeltje uit te baten. Maar het lag te afgelegen om genoeg geld te verdienen. Ze verhuisde naar een plaats met meer passage in Kyangwali en nam nog bijbaantjes aan, maar nog steeds is het niet genoeg om haar en haar familie voldoende te eten te geven. “Ik startte mijn handeltje op om een beter leven te kunnen leiden, maar nu moet ik kredieten terugbetalen”, vertelt ze. “De honger is er dus nog altijd. Met meer geld zou ik meer eten en kleren kunnen kopen voor mijn kinderen. Gelukkig is er solidariteit onder de buren. Als ik geen water of zeep meer heb, kan ik bij hen terecht. We maken ons allemaal zorgen, dus zoeken we ook allemaal samen naar oplossingen.”

Caritas International België DR Congo: burgers vluchten voor terreur

Ik startte mijn handeltje op om een beter leven te leiden, maar nu moet ik kredieten terugbetalen.

Emmanuelia (37), Congolese vluchtelinge.

Ook Kabaseke doet wat hij kan om voor zijn familie te zorgen. Toen ze aankwamen in Oeganda werd zijn vrouw ernstig ziek. Omdat hij niet genoeg geld had, kon Kabaseke geen geneesmiddelen kopen voor haar. Kort nadien overleed ze. Nu leeft hij samen met zijn moeder en zijn vier kinderen. “Ik zal me weer goed voelen wanneer ik zie dat mijn kinderen in veiligheid zijn, naar school gaan en gezond zijn.”

“Handel drijven veranderde ons leven”, getuigt Mariamu (35), de tante van Angela. “We zochten naar werk, werkten op het land, kweekten groenten. Maar het was allemaal niet genoeg. Nu hebben we een kraampje op de markt.” Mariamu moet wel elke dag drie uur lopen om de markt te bereiken. Ze moet haar handelswaar zelf dragen en kan dus ook niet alles meenemen; dat beperkt de mogelijke verkoop. “Het zou beter zijn om een klein huisje te hebben in de buurt van de markt want de weg ernaar toe is vaak glibberig en gevaarlijk”, luidt het. Angela helpt haar tante na schooltijd. Dankzij het handeltje kan ze weer naar school. Angela is een tiener die te snel volwassen is moeten worden. Door de gruwelijke dingen die ze meemaakte, kampt ze met heel wat trauma’s. Mariamu kreeg van Caritas een vorming zodat ze beter in staat is om Angela te helpen bij het verwerken van die ervaringen.

Emmanuelia, Angela en Kabaseke zijn maar enkele van de vele vluchtelingen die hulp nodig hebben om aan eten te komen en een veilig bestaan te leiden in Oeganda. Momenteel zijn er te weinig financiële middelen om de noodsituatie aan te pakken. Jij kan hen helpen bij het bestrijden van de honger. Nu en morgen.

Doe een gift: online of via de rekening  BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4945 CONGO’.



2

UNCHR (Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties) is sinds 1950 internationaal actief om vluchtelingen, groepen ontheemden en staatlozen te beschermen. In Oeganda en in andere landen financiert UNHCR vluchtelingendorpen en beschermt het de bewoners van deze dorpen. In 2022 ontving UNHCR slechts 13% van de vereiste financiering, een serieus probleem voor een organisatie die hulp wil geven en de veiligheid van vluchtelingen wil verzekeren.

3

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) is de grootste internationale humanitaire organisatie die strijdt tegen honger. Ze geeft voedselsteun in noodsituaties en werkt samen met gemeenschappen om de voedselsituatie te verbeteren en de veerkracht te vergroten. In de bezochte dorpen gaat het om schenkingen van voedselsteun die van vitaal belang zijn voor de vluchtelingen.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten